Založ si blog

Mládeži, držiteľke rána

Nemôžem za to, že vám ujo Mečiar nerozdal nič z nakradnutého, veď nemohlo vyjsť na všetkých z vybudovaného, aké sa už nikdy nevybuduje.

Nemôžem za to, že vám bicyklista a bežec Dzurinda neulial nič z podvedeného a prevedeného do zahraničia, že teraz nejde zo Slovenska vyrobeného nič do vášho vrecka.

Darmo sa budete ňúrať v tejto smutnej nedávnej, ale aj dávnejšej minulosti, vás to dopredu neposunie.

Ani večer, keď pozriete v telke film o tom ako prísť k miliónu dolárov akýmkoľvek spôsobom alebo o tom ako niekto zachráni svet od zla, samozrejme dobro je ten niekto, americký hrdina. Alebo keď pozeráte Krausovu seriálovú pomádu na upokojenie vystresovanej a ubolenej duše, v ktorej aj keby sa niečo stalo, nestane sa nič. Ale mozog si oddýchne resp. vymyje.

Ani vám, čo píšete poéziu či prózu, nemôžem navrhnúť uverejnenie v literárnom časopise, lebo už žiadny nie je, alebo ak je, nikto ho nečíta, takže vlastne nie je. Všetci čítajú len obrázkové časopisy ako Slovenka, Život, Nový čas pre ženy, alebo kto nemá na časopis, číta Matoviča ako mätie v Prešovsku, Liptovsku, Zvolensku, že on nie je politik. A na vymýšľanie reklamných alebo politických sloganov zas toľko ľudí netreba. Takých flekov je oveľa menej ako dobrých autorov a zas tvorca by sa s tým nemal uspokojiť.

Knihu, noviny alebo časopis, ale aj CDéčko si dnes môže každý vytvoriť a vydať sám, ak má trochu bubákov, tak ste zaplavení všetkým možným, len nie kvalitou a potom najkvalitnejšie vyzerajú starí páni ako Feldek, Lasica, v hudbe ako Žbirka alebo Habera etc., pretože boli vystrelení do neba slávy ešte za socíku (škoda, že sa skoro nikde vonku nepresadili, veď aj načo) a noví majstri sa ešte stále len topia v súčasnom bahne. Ale nielen pre toto to máte ťažšie. Musíte sa presadzovať v oveľa väčšom priestore, takmer v priestore svetovom. Ako som začal sledovať španielsky futbal, prepáčte, slovenskí futbalisti, na slovenský futbal sa už nepozerám.

Ale nakoniec by malo byť aspoň aké také východisko, veď preto píšem.

Tí starí páni už netvoria, lebo už nestíhajú tvoriť alebo nemusia, veď spoločnosť ich občas štedro odmení, veď nemá koho (samozrejme okrem seriálových, moderátorských celebrít) alebo nevie. Je ako zaneprázdnený filmový producent, ktorý radšej stavia na istotu ako na hodnotu. Hádam s nimi nebude toľko médií donekonečna vypĺňať prázdne miesta v programoch.

Ani tých skrachovaných politikov už nebude voliť nikto, hoci budú kandidovať ešte aj desať krát, hoci aj v Starej Dolnej Poluvsi.

Netreba však zúfať, lebo vás ženie väčší hlad po úspechu a niekedy hlad priam skutočný. A toho dôsledkom je veľké chcenie a kto niečo chce, z toho aj niečo bude, kašlať na minulosť. A keď to tu nejde a idete niekam preč, netreba sa báť, západná mládež je z blahobytu taká lenivá a stupídna, že ju predbehnete ľahko vo všetkom. Chlapci treba vám ale hrať lúsera z východu (za tých nás väčšinou majú), akože hlava dole, zarobiť peniaze, ešte väčšie peniaze a naspäť domov. Baby, čo lepšie vyzerajú, to majú ľahšie, svet západný a vlastne mužský je dosť plytký v tomto, stačí sa pekne usmievkať a tenista, futbalista alebo majiteľ pizzérie je váš. Tie menej krásne? Tie postupujte podobne ako chlapci. Božechráň, slovenský junák, baliť západniarsku babu. Jedine ak tak na jednu noc, keď sa inak nedá, ale aj to je veľké riziko. Ak chceš peknú, skromnejšiu ženskú, čo ťa bude aj rešpektovať, potom sa radšej obráť na východ. Žiaľ, všetko je teraz o obchode, aj toto, manželstvo ani nespomínam.

Nateraz bolo hádam dosť. Ak ste to vedeli, tak nič. Ak nie, tak vaša minúta a moja hodina nebola márna.

Dobré ráno.

Pozdravujú vás hory, lesy

10.09.2014

Dobrý deň. Salud. Ahoj. Ľudia sa na horských turistických chodníkoch zdravia. Ktovie prečo? Zdravia sa ako ľudia kedysi aj teraz na dedinách. Tam sa poznajú všetci, sú si bližší, tak to tam chodí alebo cítia potrebu aspoň trochu medzi sebou komunikovať, nie byť odmeraní, odcudzení, anonymní, i keď aj to má v mestách určité výhody. Na dedine sa zas človek tak ľahko [...]

Zabi dve osy

08.09.2014

Napíš dve glosy. Prvá. Prečo sa pri téme súvisiacej s Ruskom používa termín rusofilstvo? V slovníkoch sa píše o rusofilstve ako o niečom takom, čo označuje úctu, obdiv k Rusku, zanietení pre Rusko, dokonca, že rusofil je milovník Ruska. Ale prečo sa aj vo vážnych diskusiách používa tento pojem. Veď s Ruskom nás spájajú vzťahy ekonomické, kultúrne, historické či [...]

Mám rád Fica!

02.09.2014

Milí čitatelia a blogeri, áno, priznávam sa. Prečo? Pretože Slovensko určite patrí medzi štáty s najvyššou hustotou hundrošov, kverulantov a negatívnych ľudí na svete, čo je vysoký predpoklad pre neporiadok, rozklad a anarchiu. Jednoznačne porazil zoskupenie nenažratých pravičiarskych šeliem, ktoré poniektoré sú veľmi inteligentné a šikovné, ale predsa len [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 25677x
Priemerná čítanosť článkov: 2568x

Autor blogu

Kategórie